INFO CORONA - Dierenarts Erik De Groef

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

INFO CORONA

Naar aanleiding van een bericht dat in Hongkong een hond positief getest is op SARS-CoV-2 (wetenschappelijke naam van het coronavirus dat nu deze ziekte 'Covid19' veroorzaakt) zijn veel vragen bij diereigenaren ontstaan. Ondertussen is er ook meer onderzoek verricht.

Belangrijkste conclusies uit het onderzoek:
1 ° Varkens, kippen en eenden zijn resistent (gelukkig!)
2 ° Honden zijn weinig vatbaar; geen ziekte (slechts 2 van de 4 honden waren geïnfecteerd na inenting); dit zal in het veld geen echt probleem opleveren.
3 ° Fretten en katten zijn vatbaar. Volwassen katten vertonen gedurende een week replicatie in de bovenste luchtwegen. De immuunrespons beheerst de replicatie. Geen ziekte in deze leeftijdsgroep. Jongere katten vertonen ook replicatie in de longen met pathologie (geen beschrijving van ziekte).
4 ° Overdracht van besmette katten naar naïeve dieren in 33% van de contacten.

Conclusie: Net als voor SARS-CoV-1 kan SARS-CoV-2 katten infecteren. Het is nu belangrijk om de relevantie in het veld (serologie) te achterhalen. Mensen zijn nog steeds de belangrijkste infectiebronnen . Bescherm uzelf tegen zowel de eigenaar als zijn kat (draag handschoenen, jas, masker, bril).

Vaccins en testen
Er zijn vaccins tegen coronavirussen voor verschillende diersoorten beschikbaar, maar dit zijn vaccins tegen diersoortspecifieke coronavirussen die maag-darm-infecties veroorzaken. Deze vaccins geven geen bescherming tegen SARS-CoV-2. (En worden daarenboven niet aanbevolen gezien hun geringe werkzaamheid tegen de dierlijke corona-virussen)
Er zijn ook testen beschikbaar om honden en katten te testen op coronavirus, maar deze testen zijn bedoeld om te controleren of honden of katten besmet zijn met een coronavirus dat maag-darm-infecties veroorzaakt, maar niet geschikt om mensen te testen, en bovendien niet gemaakt voor SARS-CoV-2.

Nog goed om weten (uit de tijd van striktere lockdown):
- Blijf zoveel mogelijk thuis
- Kom enkel buiten voor noodzakelijke zaken zoals eten halen, gaan werken, hulp bieden aan minder zelfredzame personen
- Laat minimum 1,5 meter tussen elkaar, behalve bij leden van een gezin die onder hetzelfde dak wonen
- Vermijd een mix van verschillende leeftijden.
- Dierenvoedingswinkels en apotheken blijven open
- In de mate van het mogelijke dienen burgers zich alleen naar de winkel te begeven.
- Als je eten afhaalt, moet je de sociale afstandsregels respecteren.
- Dierenasielen zijn gesloten. Bezoek is niet toegestaan. Adoptie en afstaan van dieren kan wel en enkel op afspraak en met respect van de sociale afstand. De opvang en essentiële verzorging van de dieren is cruciaal en dus toegelaten. Ook vrijwilligers mogen hieraan bijdragen.
- Dierencrematoria mogen openblijven maar enkel op afspraak en met respect voor de sociale afstand.
- Dierenhotels zijn open maar enkel voor mensen die nood hebben aan een essentiële opvang van het dier (bijvoorbeeld: overlijden van een dicht familielid, opname in het ziekenhuis, …).
- Dierenkapsalons zijn gesloten.
- Gezondheidsberoepen mogen hun werk blijven uitoefenen, maar niet-dringende zorg moet uitgesteld worden. Sciensano voorziet specifieke informatie hierover op hun website (https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx ). (dierenartsen bepalen zelf wat dringend is en wat niet volgens de Orde)
- Alle consultaties, testen en niet dringende medische ingrepen worden geannuleerd in ziekenhuizen. Enkel urgente en/of levensnoodzakelijke consultaties, onderzoeken en interventies mogen plaatsvinden. Alle noodzakelijke therapieën (chemo, dialyse,...)  kunnen  doorgaan. De patiënten kunnen begeleid worden door slechts een persoon.
- Gezondheidsmedewerkers kunnen hun beroep blijven uitoefenen indien ze milde symptomen vertonen, mits het gebruik van een beschermend mondmasker. In geval van koorts, ≥ 37.5°C,  kunnen ze niet langer blijven werken en dienen ze thuis te blijven.


Wanneer u meer vragen hebt, kan u mij steeds telefonisch contacteren of een bericht posten via de facebookpagina van de praktijk (https://www.facebook.com/DierenartsMachelen/ )
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu